Рецепт на ліки проти розладів психіки та епілепсії тепер може виписувати сімейний лікар

Рецепт на ліки проти розладів психіки та епілепсії тепер може виписувати сімейний лікар

Для цього важливо, щоб пацієнт мав план лікування від психіатра або невролога, внесений в електронну систему охорони здоров’я.

На основі даних в ЕСОЗ ( Електронна система охорони здоров”я ) лікар первинки випише рецепт на препарат.

Про це повідомили у Національній службі здоров'я України.

Йдеться про 27 препаратів проти епілепсії, включених в програму реімбурсації,  а також 30 препаратів проти:

  • шизофренії, шизотипових станів та маревних розладів;
  • розладів настрою (афективні розлади);
  • невротичних, пов'язані зі стресом та соматоформних розладів.

Українці можуть отримати препарати проти цих розладів безоплатно або з незначною доплатою –  вартість аптеці відшкодовує НСЗУ.

Раніше рецепт на ліки за цими напрямами могли виписати тільки психіатр або невролог. Всього з початку повномасштабної війни 15 147 українців отримали електронні рецепти на “Доступні ліки” при психічних розладах та поведінці, епілепсії.

  • Щоб отримати повторний рецепт можна звернутися до будь-якого лікаря первинки, незалежно від того, чи укладена з ним декларація.  А якщо є зв’язок зі своїм сімейним лікарем, то він може виписати рецепт дистанційно, якщо він має доступ до ЕСОЗ.
  • Також на період воєнного стану лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти. Якщо пацієнт прийшов до лікаря, а у медзакладі немає електроенергії, інтернету або доступу до ЕСОЗ, то лікар випише паперовий рецепт, а в аптеці його погасять. Зауважимо, що сімейний лікар може виписати паперовий рецепт на ліки проти розладів психіки і поведінки, якщо цей рецепт в ЕСОЗ створив психіатр або невролог.

Аби отримати ліки, потрібно звернутися до будь-якої аптеки, яка має договір з НСЗУ. Адресу та контакти найближчої аптеки допоможуть знайти оператири контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Радимо перед візитом до аптеки зателефонувати та уточнити про наявність потрібних ліків.

Нагадаємо, у Львові українські лікарі разом із британськими колегами врятували пацієнта від ампутації , пересадивши йому зі стегна на гомілку "клапоть" тканин розміром в 15 см.

Читайте також:

  • В Україні активізувалися небезпечні кліщі: як та коли проявляється хвороба Лайма (фото)
  • У Львові народилася дівчинка вагою понад 5 кілограмів: фото
  • У Львові шестирічній дівчинці сформували штучний стравохід і невдовзі вона зможе самостійно їсти (фото)
Источник материала
TSN Оригинальная версия
Поделиться сюжетом