У «Жовтні» відбудеться серія ретроспективних показів українського кіно

У «Жовтні» відбудеться серія ретроспективних показів українського кіно

Першою покажуть стрічку Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих» (1965). Це сюрреалістичний художній фільм про знищення українського села і втрату зв'язку між поколіннями.

У київському кінотеатрі «Жовтень» відбудеться серія ретроспективних показів українського кіно. Зокрема, покажуть стрічки Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Леоніда Осики, Миколи Мащенка та Бориса Івченка.

«З початком війни і повномасштабного вторгнення, мабуть, вже всі ми усвідомили, яке насправді значення мають наші багатовікові культурні здобутки. І українське кіно є вагомою частиною нашого спадку. Особливо хотіли б звернути вашу увагу на стрічки, які відносять до «Українського поетичного кіно», адже саме в них одним з головних акцентів є національні традиції, етнографічні мотиви та художнє оспівування життя українців. Багато з цих фільмів були заборонені і вони роками припадали пилом на полицях кіностудій, деякі було зовсім знищено» , – зазначають у «Жовтні».

14 липня о 19:10 відбудеться спеціальний показ фільму «Криниця для спраглих» (1965) Юрія Іллєнка. Це сюрреалістичний художній фільм, знятий на Кіностудії ім. Олександра Довженка, а також дебют Юрія Іллєнка як режисера і перший його заборонений фільм.

Головною темою фільму є знищення українського села, втрата зв'язку між поколіннями, руйнування моральних орієнтирів. Стрічку було показано лише через 22 роки після створення на Мюнхенському міжнародному кінофестивалі.

Теги по теме
украинское кино
Источник материала
Детектор М Оригинальная версия
Поделиться сюжетом